Disc Golf Finland –kanava Youtubessa on tullut parin viime vuoden aikana monelle suomalaiselle frisbeegolffarille tutuksi. Kanavan kautta on näytetty turnaustallenteet muun muassa junioreiden SM-kisoista, Tyynestä sekä kuluneen vuoden aikana Pro Tourin kilpailuista. Katsojamäärät ovat olleet tasaisesti nousussa koko kanavan olemassaolon ajan ja tätä kirjoitettaessa yksittäiset katsomiskerrat ovat ylittäneet miljoonan rajan ja tilaajamäärä näyttää vajaata kahdeksaa tuhatta.
Kanavan päämiehenä on alusta lähtien toiminut 36-vuotias Ilja Balabin Jyväskylästä. Tällä hetkellä tiimiin kuuluvat myös kakkoskuvaaja Sampsa Villman, sekä dronekuvaaja Jarkko Autio. Yritystoiminnan ja frisbeegolfin ohella kanoottipooloa ja valokuvausta harrastava Balabin kertoo kaiken alkaneen kuvausharrastuksen innoittamana, kun vuonna 2014 ensimmäisen järjestelmäkameran hankittuaan mies päätti kokeilla kuvaamista myös frisbeegolfin parissa. Sen jälkeen sattuma korjasi Balabinin kohdalla satoaan:
”Laajavuoren radalla heitellessä näin tutun pelaajan seurassa Tomi Ilvespään, jolla oli kamera mukana. Aloin juttelemaan hänelle, että olisi hauska videokuvata kokonainen kierros pelaajille itselleen. Yllätyksekseni hän kertoi, että Paul McBeth Challenge oli tulossa Jyväskylän Laajavuoreen ja JyLi oli tilannut videokuvauksen firmalta, jossa hän on töissä. Sovimme heti, että kutsumme seuran pelaajia treenikierrokselle, jonka videokuvaamme yhdessä harjoitukseksi ennen varsinaista McBeth Challenge –tapahtumaa”.
Tuosta videosta tuli sittemmin JyLin Youtube-kanavan ensimmäinen video. Tällä hetkellä kyseinen video on kerännyt jo yli 100 000 katselukertaa. Suosion myötä tilausta videoille tuli Balabinin mukaan nopeasti lisää. 2016 kameran eteen Laajiksessa astelivat Philo Brathwaite, Nikko Locastro sekä Gregg Barsby. Vuonna 2017 kuvattavia turnauksia olikin jo kolme kappaletta. Samaisen vuoden ensimmäinen kuvaustyö ei ole Balabinilta päässyt unohtumaan:
”Sen vuoden ensimmäinen keikka oli Pro Tourin Jyväskylän osakilpailu Keljonkankaalla, jonka Seppo Paju selosti ilmaiseksi, kun vain pyysin. JyLi oli tilannut finaalikierroksen videon sekä edellisiltä päiviltä koosteen. Olin ensimmäisen kisapäivän kaverin polttareissa, mutta maltoin passata päiväjuomingit, koska halusin hoitaa kuvaukset. Koskilaskennan ja läskipyöräilyn jälkeen kaasuttelin Puntolla kisaradalle, jotta saisin edes jotain materiaalia kasaan 1. ja 2. kierroksen koostetta varten.
Kyselin radalla vastaantulleilta, että missä päin on kiinnostavin heittue. Minulle viittoiltiin, että tuolla päin on Sepon kortti. Löysin heidät kutosväylältä juuri, kun olivat aloittamassa avausheittoja. He odottivat, että saan kameran käyntiin ja Seppo heitti heti 90-metrisen holarin. Paju oli niin iloinen holaritallenteesta, että antoi minulle 100 euroa, joka kaksinkertaisti kuvauspalkkioni. Pro Tour kokonaisuudessaan oli muuten ensimmäinen fribavideo, jota tehdessä kirjasin tunnit. Niitä kertyi yhteensä 90.”
Oman kanavan perustaminen vaati sekin omanlaisensa sattumankaupan:
”Frisbeegolf Suomi -nimisessä Facebook-ryhmässä käytiin provosoivaa keskustelua siitä, että miksi kukaan ei tuota videoita frisbeegolfturnauksista Suomessa ilmaiseksi. Ketju kuitenkin synnytti todella hedelmällistä keskustelua, että mitä asialle voisi tehdä ja mitä se maksaa. Euroopan suurimman frisbeegolftapahtuman Tyynen pääjärjestäjä Juha Kytö kyseli kommenteissa, että haluaisiko joku tulla kuvaamaan Wysockia ja kumppaneita.
Siitä sain ajatuksen, että perustan oman Youtube-kanavan ja alan kuvaamaan frisbeegolfturnauksia. Teen mielelläni muitakin videotuotantoja, mutta niitä ei ole jonoksi asti tullut vielä. Tarkoituksena olisi tehdä kesäkaudet fribakuvauksia ja muu aika sitä, mitä sattuu saamaan, mutta videota tai valokuvausta kuitenkin.”
Vuonna 2017 kommentaattoreiksi tiimiin liittyivät nykyäänkin videoita selostavat Arttu Hiltunen, 37 sekä Rauli Savela, 33. Molemmat puhemiehet asuvat Jyväskylässä, joten niinpä myös ääniraidalle päätyminen tuli sattuman ja yhteisten tuttujen kautta McBeast Challenge 2017 –tapahtumassa:
[ARTTU]: ”Päädyin tekemään ensimmäiset fribavideoiden äänihommat muistaakseni siksi, että minulla on siihen soveltuvaa kalustoa. Työskentelen ohjelmatoimistoyrittäjänä, muusikkona ja ääniteknikkona. Minulla oli lapsena salainen haave ryhtyä urheiluselostajaksi, mutta lievästä änkytyksestä kärsivänä en siihen suuntaan koskaan edes pyrkinyt.”
[RAULI]: ”En kyllä edes muista miten kaikki alkoi, ehkä joku kysyi ja sanoin kyllä? Eipä tule mieleen.”
[ILJA]: ”Rauli pelasi videokortissa ja Arttu oli muuten vain aktiivinen seuralainen, joka ehdotti selostamista, koska hänellä oli kokemusta äänihommista. Selostuksessa oli niin hyvä meininki, että halusin sen jälkeen käyttää heitä aina, kun mahdollista.”
Pro Tour oli ensimmäinen fribavideo, jota tehdessä kirjasin tunnit. Niitä kertyi yhteensä 90.
Hiltusen ja Savelan selostukset tunnetaan leppoisasta, mutta asiantuntevasta tyylistä, jossa tapahtumia selostetaan rennon rupattelun yhteydessä, asiasta kuitenkaan lipsumatta. Miesten itsensä mukaan selostustyyli ei kuitenkaan ole pitkän harjoittelun tai meditoinnin tulosta:
[ARTTU]: ”Meidän tyyli on kyllä hyvin luomu. Kotimaiset kärkipelaajat on pääasiassa tuttuja ja onneksi heistä niin komea prosentti on jyväskyläläisiä, ettei paljoa tarvitse taustoja tarkistaa. Tilastoja pitäisi ehkä vähän tehokkaamminkin hyödyntää, mutta me mieluummin selostetaan ”sokkona” eli tietämättä miten kierroksella tai kisassa käy.
Meidän läpät on hyvä yhdistelmä karjalaista ja savelaista huumoria. Osa jutuista on silti pakko jättää mikrofonin ulkopuolelle, kun ihan kaikkea ei olisi kuitenkaan soveliasta sanoa ääneen urheilutapahtuman yhteydessä *nauraa*.”
[RAULI]: ”Arttu on kovaa A-luokkaa näissä selostushommissa. Minä en osaa selostaa, niin en sitä sitten edes yrittänytkään, eli sillä tavoin tietoinen valinta ainakin itseltä. Koen, että menen vaan rupattelemaan Artulle sillä välin kun se paiskii hommia. Kommenttiraidat syntyy siis hyväksi havaitulla metodilla. Yksi olut ja ykkösellä purkkiin, eikä katsota videoita etukäteen.”
Keuruun SM-kisojen videokommenteissa Hiltusen ja Savelan selostusraitaa pidettiin jopa finaalikierrosta selostaneen Nate Sextonin kommenttiraitaa laadukkaampana. Vaikka Sexton on pelaajana ja kommentaattorina melkoinen legenda, kotimaisen kaksikon saappaat ovat hehkutuksesta huolimatta tiukasti tontissa. Myös henkilökohtaiset lempikommentaattorit tulevat kuin apteekin hyllyltä:
[ARTTU]: ”Kyllähän positiivisten kommenttien lukeminen lämmittää. Fribayleisö on kuitenkin onneksi varsin maltillinen palautteessaan – ne on vähän sellaisia golf-aplodeja verrattuna vaikkapa futisyleisön mylvintään niin paikan päällä kuin netissä. Meillä oli Sextoniin nähden pari etua SM-kisojen suhteen: rata oli tuttu, pelaajat oli tuttuja ja ennen kaikkea saatiin tehdä selostus kahdestaan. Luulen, että kumpikin meistä yksinään olisi tylsempi selostaja mitä ollaan parina.
Omat suosikkikommentaattorini ovat tietenkin Sexton & Koling, mutta myös esimerkiksi Gregg Barsby tekee todella viihdyttävää kommenttiraitaa mikrofonin taakse päästessään.”
[RAULI]: ”Sexton selostaa tuntematonta rataa, tuntemattomia pelaajia ja vielä kaiken lisäksi yksin, tottakai se on vähän ankeaa. Laitetaanpa tuosta Rauli selostamaan vaikka Ruotsin mestaruuskisat niin tuskin sitä kukaan jaksaa kuunnella – tai ei tiiä vois olla kyllä hyväkin – voin hoitaa homman. Ei ole vielä noussut ylistys hattuun, joten voi jatkaa ylistämistä. Sexton on paras kommentaattori! Paitsi ehkä SUOMENmestaruus kisoissa.”
Koen, että menen vaan rupattelemaan Artulle sillä välin kun se paiskii hommia.
Balabinin mukaan saatu palaute on ollut varsin positiivista ja oppia on tarttunut matkan varrelta hihaan paljonkin:
”Olen pyrkinyt brändäämään kanavan sellaiseksi, jossa julkaistaan vain korkealaatuista tuotantoa. Ihmiset tuntuvat olevan useimmiten ilahtuneita tuotannon laadusta ja se tietysti tuntuu hyvältä, kun panostamme työhömme niin paljon. Vinkkejä on tullut ja niistä on otettu opiksi. Parhaiten silti oppii katsomalla muiden videoita, koska niitä katsoessa huomaa mikä ärsyttää ja sen voi korjata tekemällä itse paremmin.
Yksi erikoisuuksistamme on kilpadronella tehdyt väyläkuvaukset. Muiden käyttämiin kuvauskoptereihin verrattuna sillä pystytään lentämään tarkemmin ja nopeammin, koska viive ohjauksessa on pienempi. Meillä drone vielä vilkaisee lopussa taakse päin, jolloin näkyy miltä se väylä näyttää toisestakin suunnasta.”
Suomen sisällä kanavan katselumäärät ovat siis olleet tasaisessa nousussa, mutta tuotannon tekeminen ulkomaille on vielä kysymysmerkki kääntämisen työmäärästä johtuen. Balabinin mukaan tekstityksiä kokeiltiin Lizotte Fantasy Doubles –kisan yhteydessä, mutta teksitysten tekemiseen tuhrautui aikaa peräti tunti jokaista väylää kohden. Kotimaisillakin areenoilla riittää ilmeisesti vielä tekemistä, sillä kuten Balabin toteaa, Suomessa on yli 260 000 ihmistä, jotka ovat vuoden sisällä harrastaneet vähintään kerran frisbeegolfia. Potentiaalista yleisöä siis piisaisi.
Suuret ulkomaiset tuotantoyhtiöt, kuten JomezPro ja Central Coast Disc Golf ovat kolmikolle tuttuja kanavia katsojan roolissa, mutta onko katsomiskokemuksista sitten otettu omaa työhön vaikutteita?
[ILJA]: ”Vaimon kanssa pyritään katsomaan Jomezin julkaisuista suuri osa sekä myös muiden tuotantotiimien videoita, jos sattuu olemaan suomalainen nimi pelaamassa. Pyrin ottamaan kaikki näkemäni hyödylliset asiat käyttöön omiin videoihin, mutta kaikkea ei valitettavasti saa, koska käytettävissä oleva aika on rajallinen.”
[RAULI]: ”Jomezilla on niin kivaa tuotantoa, että niitä tulee kyllä katsottua. Central Coastia en ole katsonut sen jälkeen kun vaihtoivat sen alkubiisin. Ei ole tullut vaikutteita.”
[ARTTU]: ”Katson joka viikko edellisen viikonlopun kisavideoita. Yritän poimia parhaita käytäntöjä muiden tekemisistä ja samalla havaita myös niitä asioita, joita omassa tekemisessä kannattaa välttää – sekä pelaajana että selostajana.”
Vaikka miehet ovat arkensa kanssa kiireisiä, jokainen ehtii omien sanojensa mukaan myös heittämään, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Myös omat suosikkiradat tulevat nopeasti nimetyksi:
[RAULI]: ”(heitän frisbeegolfia) Aivan liikaa. Kun kokeilin lajia, niin joku sanoi etten osaa, eli tässä ollaan edelleen todistamassa tätä väitettä vääräksi. Paras rata on 20-väyläinen Kusiaismäen rata Saarijärvellä, jota ei ole hoidettu koko kesänä. Samalta radalta paras väyläkin, eli väylä numero 13. Minen oo kiertännä vielä oikee tuota laneettaa, etten ossoo sanoa.”
[ARTTU]: ”Käyn pelaamassa vähintään kerran viikossa läpi vuoden. En juurikaan treenaa, vaan käyn pelaamassa täysiä kierroksia – niitäkin pääasiassa paikallisissa kisoissa. Olen aina aiemmin harrastanut lähinnä joukkueurheilulajeja, joten friban sosiaalisuus tekee tästä yksilölajista mukavamman. Omat suosikkiratani ovat Laajis, Iso-Heitto ja Puijo.”
[ILJA]: ”Käyn ehkä kerran viikossa heittelemässä. Frisbeegolf on täydellinen laji persaukiselle. Eniten pelaan Jyväskylän Tuomiojärvellä, Laajavuoressa ja Keljonkankaalla. Anoppilassa käydessä täytyy aina päästä pelaamaan Kotkan Petäjäsuon rata ja omilla vanhemmilla käydessä tulee myös kiekkoreppu mukaan, jos vaikka ehtisi kiertää jonkun Lappeenrannan radoista. Ne radat, jotka ovat olleet vaikuttavia ja joilla haluaisin käydä useammin ovat Tukholman Järva ja Turun Lauste.”
Yksi erikoisuuksistamme on kilpadronella tehdyt väyläkuvaukset.
Laajavuoren videoilla Hiltunen ja Savela kuitenkin mainitsevat moneen otteeseen lempiväyläkseen Laajiksen väylän numero 6. Selittäkääs nyt vielä kerran miksi!?
[ARTTU]: ”Aijai, kutonen! Sehän on mahtava väylä kun siinä voi pärjätä kuka vaan ja samalla lailla kuka tahansa voi tunaroida siinä itselleen ison numeron. Tekninen, kaunis ja palkitseva väylä!”
[RAULI]: ”Ainoa väylä Laajavuoressa, jossa epäonnistuminen sattuu. Kaikki muut väylät on vielä pelastettavissa vaikka vähän oksentaakin kiekkoja metsään. Täten paras väylä, koska joutuu jännämään.”
Maailmalla juontajakaksikot ovat saaneet jo omat duonimensä, kuten SexyBird ja BigSexy. Hiltunen ja Savela eivät kuitenkaan suostu osallistumaan omiin nimiäisiinsä:
[ARTTU]: ”Minä jätän tämän kyllä ihan muiden muodostettavaksi. Eihän ihmiset yleensäkään itse omia lempinimiään päätä.”
[RAULI]: ”BigSexy ja SexyBird on kyllä ihan osuvia itselle, en tiiä kyllä millä nimellä tuota Arttua sitten kutsuis.”
Me selostetaan ”sokkona” eli tietämättä miten kierroksella tai kisassa käy.
Entäpä mitkä videot ovat jääneet kolmikolle itselleen omista töistä parhaiten mieleen?
[ILJA]: ”Parhaiten kyllä muistan Pro Tour 2019 Tampereen osakilpailun, kun se oli ensimmäinen kerta, kun “päästiin” kuvaamaan sadekelillä. Satoi koko ajan, kärkikilpailijat olivat oman seuran kavereita ja jatkoajan kanssa kesti kauan.”
[RAULI]: ”Juuri selostettiin SM-kisat, onko niitä suurempia areenoita?”
[ARTTU]: ”SM-kisojen selostaminen oli hieno kunnia. Ehkä joku päivä päästään selostamaan European Openia tai muita sellaisia kisoja, joissa olisi enemmän ulkomaalaisia pelaajia. Heidän heittojen kommentointia on tullut jo niin monen muun suulta kuultua, että olisi hauska kokeilla miten ”Wysocki” taipuu omassa suussa.”
Muistakaapa siis pistää Disc Golf Finlandin Youtube-kanava tilaten ja tukekaa ihmeessä tuotantoja myös Patreonin kautta osoitteessa https://www.patreon.com/DiscGolfFinland. Seuraavia Disc Golf Finland –videoita on luvassa Kuopion Pro Tourilta, joka käydään juuri nyt tulevana viikonloppuna.
[ILJA]: ”Te katsojat ja teidän olemassaolo on meille suurin kiitos työstämme. On hieno tunne nähdä katsojaluvuista, että videoillamme on kysyntää. Kommentteja ja peukutuksien määriä lukee erittäin mielellään. Kysykää rohkeasti, jos haluatte vinkkejä tai apua omien videoiden tekemiseen.”
[ARTTU]: ”Fribavideoiden katsominen on parasta porukalla! Järjestäkää watch partyjä vaikka isojen kisojen jälkeen.”